Translate

Faceți căutări pe acest blog

AMESTECATE

Totalul afișărilor de pagină

18 nov. 2013

Unchiul Petru Gherman, nepotul bunicii Lina

Draga mea, scrie Cornelia.
Incerc sa-ti comunic ceea ce eu stiu despre unchiul Petru Gherman pe care l-am cunoscut personal si care era un om apropiat . El a fost casatorit cu matusa Treja, si au locuit mai jos de matusa Sofica, la vreo 4 case. Vezi Unchiul Petru.
Ei au avut impreuna 2 copii, pe Mili si pe Aurel. Mili a ramas in casa parinteasca, iar Aurel Gherman a lucrat la Atelier, ca maistru, fiind subalternul lui Milut, fratele meu. A avut un accident de munca si a murit.
In ceea ce priveste pe unchiul Petru stiu ca el a lucrat la mină, si, asa cum imi amintesc, stiu ca a fost un om cu raspundere, fiind secretar de partid.
Matusa Treja era o femeie prietenoasa si ne punea pe masa tot ceea ce avea pentru a ne simti bine.
Pe matusa Ghinovela o stii, a locuit la Uroi cu unchiul Liviu.
Cât despre matusa Ghinovela stiu ca semana cu mama,  fiind o femeie minunata. De la ea am cea mai frumoasa  amintire a copilariei, intrucat mi-a cumparat o pereche de patine pe care
le-am folosit foarte mult, deoarece altele nu mi-a mai cumparat nimeni.
Imi amintesc cu placere de vacantele petrecute la Vărmaga, in ciripitul pasarelelor  si cantatul cocosilor.
Acolo faceam fel si fel de nazbâtii, ceea ce acasa nu ne permiteam, neavand spatiu.
Ne incanta padurea cu alune si bureti. Imi amintesc cum ne rostogoleam cu troaca pe delisorul pe care il udam ca sa alunece mai bine. Acolo, vara, fiecare trebuia sa lucreze, iar noi, copiii mergeam cu vitele la pascut, sculandu-ne cu noaptea-n cap si intorcandu-ne cand soarele era sus.

Totul a fost perfect pâna a trait bunica, dupa aceea lucrurile s-au schimat, intrucat s-a schimbat  stapana casei, care nu mai era ruda de sange cu noi si nu mai avea acelasi zel pentru noi. Unchiul Savuc era un om minunat, era foarte bun si ne iubea, D-zeu sa-i odihneasca si pe el si pe matusa Jofica si pe mosu si pe buna. 
Eu îl cunosc pe mosu dintr-o poza facuta la imormantarea bunicii paternale, unde a fost impreuna cu buna Lina .As fi dorit sa-l cunosc personal, intrucat mereu intrebam pe buna de el, iar ea spunea: "Mai da-l in mistotă!" Te las draga si doresc ca Dl sa fie cu tine. Te sarut cu drag.
Cu câtă acurateţe îşi aduce aminte Cornelia despre acele vremuri.
Eu parcă aş avea în faţă un văl de ceaţă, de după care apare câte o geană de lumină despre oamenii şi locurile îndepărtate.

3 comentarii:

Adrian spunea...

Petru German (Gherman) n. 1913 a fost fiul lui Stefan German si Sofia Jeleriu. Petru Germam a fost frate bun cu Genoveva n. 1916 si frate de tata cu Ileana n. 1919 (mama ei a fost Paulina Podean). Stefan German n. 1889 a fost fiul lui Petru German lui Angel (Anghel) si Ileana Magda, si a fost casatorit in 1912 cu Sofia Jeleriu n 1893 m. 1918, fiica lui Petru Jeleriu si Ileana Jeleriu.

disa spunea...

Stiam eu că şi cu familia Podean avem un grad de rudenie.
E atât de numeroasă această familie, de fapt, aceste familii, că parcă intri într-un labirint. De aceea, căt de curănd, voi scrie despre familia mea actuala, cu ramificaţiile ei, până nu se aşterne uitarea peste mintea mea.

Adrian spunea...

Cred ca piña acum ti-am facut genealogia completa pe linie materna :)