Translate

Faceți căutări pe acest blog

AMESTECATE

Totalul afișărilor de pagină

18 dec. 2009

Apropierea sarbatorilor

Munca pentru pregatirea caselor in vederea sarbatorilor este in toi, in satele romanesti.
Zilele acestea mi-am amintit de vremurile cand nu aveam masina de spalat, ci foloseam cenusa ca sa facem lesie, s-o asezam deasupra hainelor randuite cu grija in "parlau", adica, un butoi in care erau asezate hainele , iar, dupa cateva ore, le scoteam, aproape fierbinti si le duceam la "vale"-la parau- sa le clatim. Le luam cate una, le puneam pe o piatra si le bateam cu maiul, ca sa iasa toata lesia din ele si sa fie curate.
Numai ca apa era inghetata, si, ca sa nu ne inghete mainile, duceam cu noi un vas cu apa fierbine, in care ne cufundam, din cand in cand, mainile.
Cand operatia era terminata, le aduceam acasa si le intindeam in curte, ca sa inghete, sa se usuce, astfel, murind toti microbii.
Va imaginati si chinul bietelor femei, carora, a la longue, li se instala reumatismul in oase si li se indoiau degetele.
Cu toate aceste greutati, femeile traiau mai mult ca cele de astazi, asa cum e si cazul mamei mele care a trudit din greu, toata viata ei, si, astazi, a ajuns la venerabila varsta de 87 de ani, fara boli cardio-vasculare, diabet, etc.

4 comentarii:

Mihaella Gheorghiu spunea...

La multi ani pentru mama ta!
mamele in trecut erau eroine.Nu aveau conditii si totusi nu se vaitau ca cele de acum.

Muse spunea...

Je reviens de chez ma Maman où nous avons célébrer la nativité ensemble, avec un de mes fils. Je te souhaite un joyeux temps de Noël et un bon bout d'an

disa spunea...

@mihaella, ai dreptate!Ele nici nu stiau ca se poate trai si mai bine.
Iti doresc toate cele bune in noul an!

disa spunea...

@Muse, merci pour tes visites, et bonne et heureuse anee!