Translate

Faceți căutări pe acest blog

AMESTECATE

Totalul afișărilor de pagină

14 sept. 2009

Apa minerala

De numeroasele calitati ale apei din acest izvor (de la Banpotoc) se stia inca din anii 1980.
Prim-secretarul judetului Ion Popa a inceput in acel an amenajarea unei statiuni in sat, dupa analizarea continutului de minerale la diferite laboratoare din Bucuresti si Cluj.
In anul 1981, s-au inceput lucrarile de foraj pentru depistarea izvorului.
Initial, proiectul de forare a fost planificat pentru 250 metri adancime, dar dupa doar 118 m, sonda SG650, adusa de la Harsova, a ajuns intr-o portiune unde apa era sub presiune, ceea ce a generat o eruptie. Izvorul a fost dublu tubat cu PVC, prima coloana fiind de 280 milimetri, iar a doua de 160 mm.Pe langa aceasta instalatie, prin care curg 24 litri pe secunda, au mai fost construite stavilare pentru a proteja drumul de revarsarea raului Varmaga, care curge de-a lungul satului.
Langa izvor se afla acum ruinele unui bazin olimpic si o fundatie ce trebuia sa devina un hotel.
Aici, se scurge continuu din izvor apa minerala de 19 grade Celsius, formandu-se un bazin pe care satenii il folosesc pentru a se scalda. (acum, este neutilizabil; s-a furat conducta care-l alimenta.)
Lucrarile au fost efectuate de ISLGC Bucuresti, "strada Snagov 52-55, langa ambasada americana", isi aminteste Gheorghe Dehelean, angajat al aceastei firme pina in 1991.Iar banii, o investitie de peste un million de lei, au venit de la fabrica de bere din Hateg.
Odata cu revolutia, s-au spulberat si planurile pentru statiunea din Banpotoc, lasand in urma doar scheletele constructiilor incepute si noul izvor din vale.
Inainte de 1981, existau multe izvoare pe dealul de langa sat (Omeag), si nu trebuia sapat mult pentru a da de apa minerala.
In 1957, la saparea fundatiei casei care se afla chiar langa izvorul principal, Georgeta Borlea, (-de fapt, este vorba de tatal meu,)- a descoperit unul dintre numeroasele izvoare. Dupa forare au secat toate, pe deal ramanand unul singur.banpotoc-
.......
Precizare:izvorul de apa minerala a fost in curtea mea, timp de mai multi ani, si oamenii din sat, precum si din imprejurimi, duceau apa din curtea noastra, iar eu eram numita" fata de apa acra".
"acra"=minerala

Niciun comentariu: