Translate

Faceți căutări pe acest blog

AMESTECATE

Totalul afișărilor de pagină

20 nov. 2008

Pe front-continuare

Tata ne povestea, adeseori, cum a fost pe front.
Era un gradat, care îi făcea zilele insuportabile. Îl şicana mereu. De multe ori, dacă s-ar fi lăsat condus de primul impuls, tata ar fi îndreptat mitraliera către acel nesuferit şi l-ar fi spulberat de pe faţa pământului, dar, în cele din urmă, învingea latura bună a sufletului său şi-l ierta pe ticălos. Într-un final, acel nefericit a fost răpus de un glonte ucigaş. Deci, destinul implacabil a lucrat în locul tatei. El nu s-a bucurat, dar, într-un fel, a respirat uşurat, că nu a fost el cel prin care s-au aranjat jocurile nemiloase ale sorţii.

Petru Crişan, zis a lu’ Măria, îmi povestea plângând, de câte ori mă întâlnea, cum a fost el salvat pe front de către tatăl meu. În focul luptelor grele care s-au dat, o rafală de tun i-a secerat piciorul lui Petru. A zăcut mai mult timp, printre alte cadavre, şi în vălmăşagul luptelor, când fiecare căuta, cum putea, să-şi pună viaţa la adăpost, tatăl meu, sfidând primejdia şi însufleţit doar de grija pentru aproapele său, s-a năpustit asupra acestui prieten, l-a luat în braţele sale vlăguite de focul neîntrerupt al luptei, şi l-a dus la primul post de prim-ajutor. Acest nefericit şi-a pierdut piciorul, dar a rămas în viaţă, trăind până la adânci bătrâneţi, şi mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru această oportunitate creată, de-a avea un consătean şi prieten, în acele clipe, când viaţa i-a atârnat de un fir de păr, şi fiindu-i recunoscător şi tatălui meu, fiindcă l-a salvat de la o moarte ce părea iminentă.

4 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Ce minunat...e usor de scris, dar sa iti pui viata in joc ca sa salvezi pe cineva...tatal tau este un erou.
Blessibgs disa

disa spunea...

Rodica, iti multumesc pentru apreciere. Da, a fost un erou, atat pe front cat si in viata de zi cu zi, prin faptul ca a intemeiat o familie frumoasa, si-a crescut copiii in frica si respect fata de Dumnezeu.
O zi plina de binecuvantari iti doresc!

mihaella spunea...

sa fi intre gloante,sa stii ca in minutul urmator poti fi la pamant si totusi sa iei un ranit si sa-l duci in afara rafalelor...or mai exista eroi?
De ce nu te apuci sa scrii o carte despre viata ta?

disa spunea...

mihaella, daca te uiti la etichete, vezi ca foarte multe posturi sunt cuprinse sub titlul "Radacini".
Este numele unei carti autobiografice publicate de mine, iar diverse posturi, printre care si cele citite de tine, sunt din acea carte.