Translate

Faceți căutări pe acest blog

AMESTECATE

Totalul afișărilor de pagină

14 aug. 2008

Bunica Lina

Mama face parte din familia Urs, din Vărmaga, zisă a lui "Verzari", familie foarte numeroasă, cu ramuri în aproape tot satul.

Bunica mea maternala, Lina, era o femeie scundă, de mai puţin de 1,50 m. Ea a mai avut două surori, pe Lodovica şi pe Mărica. Mi-o amintesc foarte puţin, dar am simţit că mă iubea foarte mult. Când am avut 9 ani, s-a prăpădit. A făcut o comoţie cerebrală din cauza muncii grele, istovitoare, la seceră, pe o zăpuşeală foarte mare. Au dus-o la spital, dar atât i-a fost soarta. În timpul agoniei făcea foarte urât şi mi-a lăsat o stare de teamă, de nelinişte. Era prima oară când mă confruntam cu această crudă realitate, în familia mea.

Când eram noi copii mici, ne petreceam mult timp la buna, la Vărmaga, un sat situat în fund de lume… De acolo nu se merge mai departe. Avea buna o curte mare, plină cu iarbă, pe unde treceau cu carul toţi cei ce voiau să meargă la Măguri, sau la alte terenuri pe care le aveau şi pe acolo era singurul loc de acces.
Vecinul ei era Augustin a lu' Nuţu, de care o despărţea un firicel de apă, peste care era un gărduleţ cu un pârleaz deasupra. O să ţin minte toată viaţa acest locşor ce mi-a încântat copilăria.

Nu l-am cunoscut pe bunicul meu matern, Petru, care avea puternic înrădăcinată în sânge, patima fumatului, care i-a şi fost fatală.
Mama îmi povestea multe despre tatăl ei, care a murit destul de tânăr, neputând renunţa la patima ce-l devora, deşi şi-a propus de nenumărate ori, şi ştia că îi va aduce sfârşitul.

5 comentarii:

Adrian spunea...

Se pare ca nici de Evutia Boldor nascuta Urs (sora cu Lina Urs) nu ai stire. S-a nascut pe 18.01.1870 si a murit la 47 de ani pe data de 19.02.1917 (pandemia de gripa spaniola?). A avut 3 copii cu Ioan Boldor l Petru /:pecu:/ - Maria, Simion si Sabina (bunica mea)

disa spunea...

Adrian, de Evutia chiar nu stiam nimic.
De Simion am auzit. A trait prin Bucuresti, se pare.
Sabina a fost mama matuşii Sabina Chicos, cred.

disa spunea...

Probabil ca i se spunea Vuta, deoarece mama mea pomenea adesea despre ea, spunand ca merge la "Matuşa din deal".

disa spunea...

Revin. Evutia e sora lui Petru, nu al Linei, nu?

disa spunea...

Scuze! "a" Linei.