Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din septembrie, 2011

Cultivarea canepei-informatii de la mami

Discutand cu mama mea, mi-a spus ca are de melitat niste canepa. Ea are 90 de ani, si n-a mai facut aceasta munca de cel putin 40 de ani. Eu am intrat in jocul ei, aproband-o, si am incitat-o sa-mi povesteasca despre aceasta ocupatie a femeilor din satul meu. Noi avem in sat un loc ce se cheama "Canipi", ceea ce denota ca aici, veneau femeile sa-si melite canepa. Mi-a spus ca dupa cultivarea canepei, faceau "manusi"-manunchiuri- de canepa, o bateau pentru a extrage semintele, o bagau in topile pentru a se topi. In fata casei noastre, erau foarte multe astfel de locuri. Femeile se temeau sa nu vina Valea Varmagii si sa le duca la vale truda muncii lor. Urmatoarea operatiune era uscarea canepei, apoi, melitatul, in urma caruia rezultau fuioarele de canepa, nu inainte de-a le peria ca sa se ia partea bruta a fuiorului. Mama mi-a povestit totul cu lux de amanunte. Desi am cunoscut si eu, in detaliu, toata aceasta munca, recunosc c-am uitat multi termeni. Mai adau

Istoric

Daca stai in preajma mamei mele, faci o adevarata terapie prin ras. E foarte, foarte nostima!! Sambata, mi-a facut un adevarat istoric al cultivarii si prelucrarii canepei, cu lux de amanunte, ca mai apoi, sa ma intrebe ca eu cine sunt, a cui sunt. I-am spus ca a lu' Ionupaulinii. Mi-a replicat intrigata: -Si pe tine tot el te-o facut?! -Da!  -Pai, si pe mine... a raspuns ea intrigata. "El" fiind tatal meu si sotul ei.   Stau minute in sir, ca sa studiez comportamentul persoanelor atinse de aceasta boala. De fiecare data, ma minunez tot mai mult, sa vad cum dispare memoria lucrurilor recente in dauna celor indepartate.

Cum sa te recomanzi

Citind un material pe un anume blog, referitor la cum ne recomandam-cu domnul sau doamna X, mi-am amintit de mami, care, mai nou, confunda peroanele dupa sex. Eu, ca s-o ajut, cand ma intreaba:"d-voastra cine sunteti?" Ii spun:"domnul, domnul..." Ea mi-a raspuns ofensata: "domnul, domnul, dar mai traba ceva... Adica, numele... Bineinteles ca e atat de simpatica, incat era sa ma sufoc de ras. Cu toata boala ei, e destul de inteligenta cand ne da raspunsuri intr-o anumita discutie. Deunazi, am glumit cu ea, cerandu-i sa-mi dea mie "moara ei" Mai nou, zice ca si-a cumparat o moara. -Nu-ti dau nimic! "Nemo!!" Normal c-am sarutat-o de mai multe ori, deoarece nu ma asteptam la acel raspuns.

Doi sarbatoriti...

Astazi, am doi sarbatoriti in familie. Daca nu-mi amintea sora mea, uitam. E vorba de fratele meu, nascut la 2 ani si jumatate dupa mine. Era sa-l aduca mama pe lume cand era la cules de porumb, la Simi. Al doilea e scumpul meu cumnat, Nicu. Sa-mi traiasca amandoi!

Neamuri de departe

Verisori si verisoare de peste Ocean Ce ti-e si cu internetul acesta. Poti vedea oameni pe care nu i-ai vazut si, poate, nu-i vei vedea vreodata. Te bucuri ca acestia exista si provin din acelasi sange cu al tau.

Inventivă

Este de remarcat că mama nu avea posibilităţi să ne cumpere prea multe bunătăţi, dar era foarte inventivă, şi cu mult sacrificiu din partea ei, pentru a nu ne trimite nemâncaţi dimineaţa, pe noi şi pe tata, deoarece nu avea ce să ne pună la toţi pachete, la şcoală, se scula draga de ea, dis-de-dimineaţă şi începea să ne pregătească, pe trei schimburi, în funcţie de cum ne sculam, ca să plecăm fiecare în treaba noastră. Începea, la ora trei dimineaţa, să îi prepare tatălui meu cartofi prăjiţi, plăcinte sau mămăligă, etc. Apoi pregătea pentru ceilalţi, care plecau la ora şase, şi, în sfârşit, pentru cei ce mergeau în sat, la şcoală. Când alte femei abia se ridicau din pat, ea era sătulă de lucru şi de oboseală. Acum se odihneşte, din cauza bolii, dar a ramas la fel de preocupată de bunul mers al gospodariei.

"Preocupare"

In noaptea aceasta, mami n-a prea dormit, fiind "preocupata" de copiii care merg la scoala. Ba mai mult, s-a rugat pentru ei. Are momente cand nu-i da pace gandul elevilor de la scoala. Parca ea ar fi fost ditamai profesoara!! Deh, se apropie scoala...

Autostrada, aproape de noi

Tronsonul Deva-Orăștie Construcția tronsonului Deva-Orăștie este realizată de compania Strabag împreună cu câteva firme asociate, costurile totale fiind estimate la 200 de milioane de euro Licitația pentru realizarea proiectului a fost câștigată la data de 2 septembrie 2010, după contestarea la CNSC. Lucrările au demarat la 9 aprilie 2011  de aici Se lucreaza non-stop la aceasta autostrada.

Varsta teribilismului

Şmecheraş!

Sportiv in devenire

Raul e preocupat de forma sa fizica.

Munca non-stop

Cu zi cu noapte, se munceste la autostrada, spre disperarea consatenilor mei, care nu se pot odihni. S-a decopertat dealul pana la gardul bisericii. Ce sa-i faci! Nimic nu se poate face fara sacrificii!

Bălăceală