Treceți la conținutul principal

Despre neamurile noastre de la Vărmaga

De la Cornelia-precizări...
"Ce vreau eu sa lamuresc cu tine este faptul ca noi nu suntem grad de rudenie cu Podeanu.
O sa incerc sa te ajut sa intelegi, intrucat tu nu ai de unde sa stii, deoarece ai fost prea mica si nu ai ajuns sa locuiesti cu bunica cum am locuit noi, eu si Ena. 
Eu am avut 17 ani cand a murit buna, iar Ena, 20 de ani. Aurica nu prea a fost cu noi mult timp si pentru faptul ca eram destul noi doua. Aurica era mai mica si mai lipita de mama..O sa intelegi perfect de ce nu sunt rudenii...
Tatal unchiului Petru Gherman  a fost casatorit cu Sofia, sora bunicii noastre, si a avut pe unchiul Petru si pe matusa Ghinovela.Cand a avut Sofia 25 de ani, a murit, desi era insarcinata cu cel de-al treilea copil.
Paulina Podeanu, cu necuratul si vrajitorii, i-a luat barbatul pur si simplu, si ea a murit fara sa aiba un diagnostic, fiind o femeie frumoasa si sanatoasa de numai 25 de  ani.Dupa moartea ei, sotul ei a abandonat pe cei doi copii, precum si casa unde au locuit si a plecat la Paulina.
Copiii i-a crescut, asa cum a putut, mama bunicii noastre, Jeler Ileana, străbunica noastră maternă, si au trait in conditii vitrege, neavand un sprijin material din partea tatalui, asa cum este normal.
Strabunica a murit si ea dupa vreo 3 ani, dupa moartea fiicei ei, asa ca acesti copii, stie Dl cum s-au descurcat.
Din datele lui Adrian mi-am descurcat mintea, intrucat multe aspecte mi le-am adus aminte, avand datele inainte, si sunt sigura ca asa este.
Locul pe care il indica Adrian, ca facand lamuriri despre unchiul Vasile (cel din Moldova), spunand ca mai sus de unchiul Simion este casa unde a locuit unchiul Vasile, acesta este locul unde a locuit Unchiul Remus cu matusa Sofica, sora mamelor noastre.
Nu stiu imprejurarile în care au ajuns la ei, intrucat s-ar putea sa fi ramas de la fosta sotie a unchiului Vasile.
Ea a murit in l918 si nu au avut copii sau poate a fost  ruda cu unchiul Remus sau direct de la unchiul Vasile, dupa ce s-au lamurit lucrurile.
Unchiul a ramas in Moldova dupa primul razboi  mondial, iar ei s-au casatorit mai tarziu.
Stiu ca, mai sus de Remus, a locuit fratele vitreg a unchiului Remus, Ioan zis Iovan, casatorit cu Paulina .
Imi aduc aminte de Neamtiu, care locuia mai jos de unchiul Simion, dar nu am stiut niciodata ca acolo, de fapt, a fost a surorii bunicului nostru.
Bunica, daca s-a intors la Domnul, nu ne povestea lucruri pieritoare, la fel ca matusa Sabina, care am insistat să-mi spuna despre matusa Maria, care a murit in Bucuresti.
Mi-a spus ce mi-a spus, apoi s-a uitat la Petrica si I-a spus sa-mi spuna sa nu o mai intreb de lucruri pieritoare.
O iubesc din tot sufletul meu si doresc ca domnul sa-i rasplateasca credinta neclintita in El, cu viata vesnica si cununa nemurii. 
Va iubesc si v-am scris cu lacrimi in ochi pentru voi si pentru cei ce nu mai sunt.
Dupa ce am atatea date reale in fata, nu exista zi în care sa nu ma gandesc la toti cei dragi ai nostri, si sa ma bucur ca avem o familie minunata cu oameni intelepti si frumosi, cu oameni destoinici care au lasat comori sufletesti pentru noi, cei care am ramas. 
Le multumesc si ma rog pentru ei! Atat mai pot face..."
Îi mulţumesc dragei mele verişoare pentru toate aceste precizări, care, de fapt, Adrian este cel care ne-a incitat la această retrospectivă. Fără ajutorul lui nu am fi pornit la acest periplu, în timp, pentru cei care nu mai sunt, dar de care, suntem atât de mândre, atât eu cât şi Cornelia.
Ea are dreptate. Eu aveam vreo 9 ani când a murit bunica Lina şi nu-mi amintesc mai nimic din toate câte a scris ea.
Cu mama mea nu prea am discutat despre aceste lucruri.
Şi eu sunt mândră de toţi aceşti predecesori, atât ai bunicului cât şi ai bunicii.
Dumnezeu să-i odihnească, si le mulţumim c-au existat!

Comentarii

Adrian a spus…
Mai sus de Remus apare ca a locuit Urs Avram n. 1865, fiul lui Urs Petru lui Avram si Filimon Mariuta. Se pare ca a avut cu Pirv Agaftia pe Urs Lazar n. 1892 si pe Urs Augustin n 1895 (cred ca eu il stiu pe Augustin - eram mic, mergeam cu Steaua de craciun si cred ca a fost primul om paralizat total pe care l-am vazut - spoit in materii fecale)
Adrian a spus…
La casa imediat mai jos de Remus, apare Urs Iosif n. 1865 m.1919, fiul lui Urs Anghel si Jeleriu Maria. Nu SE stie daca a fost casatorita cu Romanita din Rapoltu Mic. Deasemenea nu apare nici un copil.
Imediat mai jos de Urs Iosif apare familia lui Urs Vasile lui Petru si a Sofiei de care am scris mai inaninte.
Imediat mai jos de Urs Vasile e familia lui Urs Simion lui Petru de care stim.
O intrbare: de ce s-au numi Verzari? Pentru ca le placeau varzarele?
Adrian a spus…
Paulina Poghian (podean) cred ca s-a nascut la nr 69 (vechi), n. 1895, fiica lui Poghian Ioan si German Evutia /German Evutia s-a nascut exact pe locul cumparat de mine unde m-a vizitat Mia cu sotul, fiica lui German Dumitru (sora lui, German Maria e stramoasa mea pe linie paterna) si Blajiu Ileana/
Adrian a spus…
Deci, Catalina a avut numai 3 baieti: Urs Petru, Urs Avram si Urs Anghel. Petru e stramosii nostru comun. Casatorit cu Mic Evutia. Copii lor au fost: Maria Urs n. 1865 d. 1918 (concubinaj cu Neamtu Petru), Evutia Urs n. 1870 (stramoasa mea pe linie materna), Simion Urs n. 1878, Petru Urs n. 1882 (mosul vostru) si Vasile Urs n. 1885.

Urs Anghel a fost casatorit cu Urs Ileana si a avut pe Urs Sofia n. 1889 si pe Urs Elena n. 1886 (Lina, Crompiroaia)

Urs Avram a fost casatorit cu Jeleriu Evutia si l-au avut pe Urs Ioan n. 1874 care SE pare ca nu a avut urmasi
disa a spus…
"de ce s-au numi Verzari? Pentru ca le placeau varzarele? "
Poate ne spune Cornelia.
Cand eram mica, mi se spunea "Vărzăroaia mică", dar nu-mi plăcea, deşi varza e un aliment bun.
Eu habar n-am de aceste nume si familii.
De asta e bine sa mai scrie cineva despre acesti oameni, ca sa ne lămurim.
Adrian a spus…
Am uitat sa va spun ca casa unde a stat Remus e de vinzare de vreo citiva ani, daca va intereseaza. vezi detalii aici: http://www.imobiliare.ro/vanzare-case-vile/hunedoara/varmaga/casa-de-vanzare-5-camere-X5BO01001?lista=8879690
disa a spus…
Astăzi, la Biserică, am întâlnit-o pe Sabina, fostă Blaj,soră cu Rodica şi Elena. Ea mi-a spus că-i neam cu Adrian, după tatăl său. Stii ceva?
Anonim a spus…
Rodica lui Vasile lui Barca? Daca imi dai mai multe amanunte. familia din care provin. locul casei parintesti. Eu sint plecat din sat de la virsta de 14 ani si nu prea mai cunosca amanunte, zice Adrian
disa a spus…
Da, Adrian, chiar ea. Stătea vizavi de mătuşa ta, Valeria.
Adrian a spus…
Daca e casa de viv-a-vis, atunci trebuie sa fie fata lui Andrei Blaj a lui Avram lui Ioan (Dudu). Vasile Blaj (Barca) a locuit cu doua case mai sus de Andrei.
Apropos, daca o mai vezi, poti te rog sa o intrebi daca e dispusa sa vinda parcela care o are sus la Dumitresti, linga locul lui Taritsa? Merci.
disa a spus…
Mi-am amintit că e vorba de Vasile a lui Barca.
Mi-am notat si o s-o intreb pe fiica ei, despre parcelă. Sabina vine rar la noi la Biserica, însă fiica ei vine în fiecare duminică.
Adrian a spus…
S-ar putea sa fi gresit proprietarul. Cred ca parcela respectiva ii apartine persoanei pe care o cunoastem sub numele de Miutza lui Andrei (fiica sea mai mica?)
disa a spus…
Fetele lui Vasile sunt: Sabina, Elena, Rodica. Ele au avut următorii copii: Elena-un băiat, Sabina o fiică, Adelina şi un băiat-Alin, iar Rodica are doar un băiat.

Postări populare de pe acest blog

Mama-Adriana Stoica

Iubirea de mama o simt si acuma, De cand ea la piept cu drag m-ocrotea, Cu lacrimi pe fata, mereu a mea, La Domnul Isus pentru noi se ruga: O, Doamne, o, Doamne, in mana Ta-i incredintez, O,Doamne,o,Doamne,si de rau, te rog sa-i feresti. Iubirea de mama-i alaturi de tine, In vorbe, in umblet, o simt tot mereu, Aproape-i de mine, in orice-ncercare, E mama, oricand, la bine si la greu. O, mama, o, mama, iubirea ta calda ti-o simt mereu, O, mama, o mama, tu esti aproape de sufletul meu! Iar chipul tau, mama il port tot cu mine, In negura noptii, prin vant sau prin ger. Purtat-ai pe brate o fiinta dorita, Pe care-ai iubit-o, si-aceea-am fost eu. Refren: O, mama, o mama, iubirea ta calda ti-o simt mereu, O, mama, o mama, tu esti aproape de sufletul meu. Trecut-au, dar, anii, si-acuma sunt mare, Si chipul tau, mama, acum s-a schimbat, Cu riduri pe fata, cu parul ca neaua, Dar zambetul dulce pe-obraz ti-a ramas. O, mama, o, mama, iti multumesc ca m-ai crescut!

Despre Simina

Simina, dezamagita, pe drept cuvant Mi-a parut rau ca tocmai pe blogul meu, care sunt fan inflacarat al Siminei, dar, mai ales, al mesajelor cantarilor sale, se duce aceasta "lupta" de pareri in legatura cu ea. Nu era suficient ce s-a scris pe anume site-uri, a trebuit ca si aici sa se continue acest deserviciu care ni se face noua, ascultatorilor ei. Public, si sper sa nu se supere, comentariul ei, in legatura cu dezamagirea simtita fata de unii dintre "fratii" ei de credinta. http://disa-amestecate.blogspot.com/2009/12/despe-simina-palincas.html Aici gasiti toate comentarile facute pe acest blog, la adresa ei. "buna ziua tuturor...A fost, intr-adevar, o surpriza sa gasesc acest blog, si, din nou, sa ma bucur de alegerea pe care am facut-o, cu 5 ani in urma, de a ma retrage dintre acesti oameni, care vor sa spuna ca sunt "pocaiti", nu crestini. In nici un caz! De cand am inceput sa cant la nivel profesional, asa cum scrie aici, de pe l

Alimente INTERZISE înainte de CULCARE